Koningin opent biënnale Kijkduin 2011

Met een rituele handeling bij het kunstwerk ‘Bloem uit het Universum’ van Titia Ex opende H.M.Koningin Beatrix woensdagavond om 20.00 uur de Biënnale Kijkduin 2011. Uit een glazen ‘ruggegraatvaas’ van één van de danseressen nam zij een rode roos. Deze werd vervolgens bij de ‘Bloem’ gehouden, die dankzij sensoren de kleur van de roos aannam. Een symbolische openingsact voor de Biënnale, waar glas, licht en kleur tezamen komen op de boulevard, de duinen en het plein.

18 Kunstenaars uit 7 landen exposeren er in totaal 20 monumentale werken. De tentoonstelling wordt ’s avonds aangelicht door energiezuinige LED-verlichting. De elektriciteit die daarvoor nodig is, wordt overdag opgewekt door een speciaal hiervoor geplaatste zonnecollector. Daarmee is de Biënnale Kijkduin als eerste openbare kunsttentoonstelling in Nederland CO2-neutraal.

Het thema van 2011 is ‘Chemistry – creating new Worlds’. Met zeer uiteenlopende kunstwerken benaderen de kunstenaars de verworvenheden, de zegeningen én de bedreigingen van de chemische wetenschap. De Biënnale Kijkduin is opgenomen in de programmering van het door de VN uitgeroepen International Year of Chemistry 2011.

Behalve de tentoonstelling is ook een internationale glassymposium verbonden aan de Biënnale Kijkduin 2011. Deze vindt plaats onder de titel ‘Transparant Vision – the Art and Science of Glass’ op 10 juni 2011 in het Gemeentemuseum Den Haag. Elf sprekers, waaronder prof.dr.Robbert Dijkgraaf, prof.dr.ir.Mick Eekhout en prof.dr.Hans Galjaard, delen hun glas-expertise met studenten, kunstenaars en ondernemers.

De tentoonstelling op Kijkduin is vrij te bezichtigen tot en met 26 juni 2011.

Voor meer informatie: www.biennalekijkduin.nl

Related Posts
  1. Koningin opent 25e Art Amsterdam
  2. LightArt Kijkduin
  3. Koningin opent Den Haag Sculptuur 2007
  4. Koningin opent 30 mei 2007 Sculptuur Biënnale Kijkduin
  5. Economie Nederland groeit 2 procent per jaar tot 2011
This entry was posted in Kijkduin, Kunst en Cultuur. Bookmark the permalink.