Wat? Eet je DAT?!

26-08-2008 – Meelwormen waren een lekkernij in de prehistorie, Garum of
wel rottende vissaus was de smaakmaker van de Romeinse tijd en
pastinaak was de middeleeuwse aardappel. Zaterdag 30 en zondag 31
augustus kunt u het zelf proeven in Archeon.

Tijdens dit weekend verandert Archeon in een geurige keuken waar eten en drinken door de eeuwen heen centraal staat. Kom en verbaas u over de bizarre spijzen van vroeger die eigenlijk verassend lekker zijn.

Meelwormen “prehistorisch” lekker!

In de prehistorie at men bijna alles wat de natuur te bieden had. Zo aten ze ook insecten waaronder meelwormen. Tegenwoordig zijn meelwormen voor ons ongedierte maar met de juiste bereiding blijken ze een lekkere knapperige snack.

Tijdens het eetweekend wordt dit speciaal voor u geserveerd. Daarnaast kunt u leren hoe u water kookt op een vuurtje zonder ijzeren pan! In het Mesolithicum kunt u zien hoe de mensen uit de middensteentijd hun water kookten in een leren kookzak met in het vuur verwarmde stenen.

Dit is maar één van de prehistorische kooktechnieken die tijdens het eetweekend aan bod zullen komen.

Romeinse rotte vissaus

Romeinen gebruikten als smaakmaker in plaats van zout een rotte vissaus, Garum genaamd. Deze saus werd gemaakt van visresten en ingewanden. Deze overblijfselen werden met een kleine hoeveelheid pekel in tonnen gestopt. In de tonnen lieten de Romeinen dit mengsel 2 à 3 maanden fermenteren, lees rotten, in de Italiaanse zon. Dit bracht zo’n ongelofelijke stank voort dat de Garumfabrieken vaak ver buiten de stad stonden.

De Romeinen gebruikten dit bizarre mengsel omdat zout ontzettend duur was. Zo duur dat soms de soldaten een deel van hun loon uitgekeerd kregen in een de vorm van een zakje zout. Het Latijnse woord voor zout is sal. Hier komt dan ook het Nederlandse woord “salaris” vandaan.

Pastinaak, de middeleeuwse aardappel

Wat zat er in de hutspot tijdens Leidsens ontzet? In ieder geval geen enkele aardappel! De aardappel komt namelijk oorspronkelijk uit Zuid Amerika en werd pas ver begin 16de eeuw in West-Europa geïntroduceerd. Maar van hutspot blijft weinig over zonder aardappelen. Wat gebruikten ze dan in 1574? Het antwoord is de pastinaak. Deze witte wortel was in de middeleeuwen de vervanger van de aardappel. Het werd regelmatig gegeten totdat de aardappel het overnam.

Zo zijn er meer groenten en ingrediënten die wij als typisch Nederlands beschouwen, maar misschien niet zo typische Nederlands zijn. Tijdens het eetweekend zijn er nog veel meer van deze opvallende dingen te ontdekken.

Verder kunt tijdens het eetweekend zelf de handen uit de mouwen steken door de bakker te helpen met het maken van de honingkniepertjes. Ook wordt er in het klooster middeleeuws bier gebrouwen om al deze voorvaderlijke smaken weg te spoelen. Dus kom de middeleeuwen proeven tijdens het eetweekend in Archeon.

De Viking in de pot

Nog voordat de keuken na het eetweekend is opgeruimd wordt deze geplunderd door de Vikingen! Vanaf 1 augustus tot 7 september komen de Vikingen op rooftocht naar Archeon.

Meer dan 250 Vikingen uit Nederland, Duitsland, Scandinavië, Engeland, Frankrijk, Polen en Tsjechië slaan in Archeon meer dan 100 tenten op. Tijdens deze week kunnen de bezoekers zien en beleven hoe het er in het dagelijkse leven van de vroege middeleeuwen aan toe ging.

Zij kunnen de tenten bezichtigen terwijl de bewoners bezig zijn met alledaagse zaken als: koken, kleding repareren en vechtoefeningen. Er worden diverse bijzondere demonstraties gegeven door krijgers die oude vechttechnieken hanteren en misschien mag u of uw kind een Vikinghelm op of een vroeg middeleeuws zwaard vast houden.

Related Posts
  1. Groot Romeins festival van 7 tot en met 17 augustus
  2. De laatste dagen van het Romeinse Rijk 2 en 3 Augustus
  3. Ridders & Roofvogels 22 juli t/m 1 augustus
  4. Bezoek de film “Brief voor de Koning” en wordt tot ridder geslagen in Archeon
  5. 12 en 13 april Weekend van het Ambacht
This entry was posted in Alphen aan den Rijn, Attractieparken, Zuid-Holland. Bookmark the permalink.