Internationaal prehistorisch weekend in Archeon

09-09-2008 – Tijdens het prehistorisch weekend op 13 en 14 september in Archeon
kunnen bezoekers bekijken hoe hunebedden werden gebouwd, zien wat de
mode was in de steentijd en zelf deelnemen aan vele prehistorische
activiteiten.

Een weekend waarin het ongeschreven verleden weer even tot leven wordt gewekt.

Hunebed bouwwedstrijd
Het is ruim 5000 jaar geleden dat in Nederland het laatste hunebed werd gebouwd, maar aankomend weekend wordt er weer stevig gebouwd aan hunebedden in Archeon. Dit als onderdeel van een experimenteel archeologische test. Mensen uit de nieuwe steentijd hadden namelijk geen hijskranen om de hunebedden te bouwen. Over hoe deze mensen dan toch die zware stenen op elkaar kregen, bestaan binnen de archeologische wereld verschillende theorieën en dat is voer tot een heftig debat. Vandaar dat er tijdens het weekend twee van deze theorieën naast elkaar zullen worden uitgetest in twee experimenten.

Bij het eerste experiment zal een zandhelling worden gebruikt om een deksteen boven op de staande stenen van het hunebed te trekken. Het tweede experiment maakt gebruik van hefbomen en opgestapelde balken. Deze balken worden onder de steen geplaatst om zo de gewenste hoogte te bereiken.

Tijdens deze testen zal worden gewerkt met stenen van meer dan 1000 kg! Met deze kolossen moet voorzichtig worden omgesprongen. De “wedstrijd” is dus geen race wie als eerste klaar is, maar een test welke methode het efficiëntst is. De efficiëntste methode is het meest aannemelijk om te zijn gebruikt in de nieuwe-steentijd en zal worden uitgeroepen tot de “winnaar”. De prijs voor de winnaar van deze hunebed bouwwedstrijd is… een knipoog van onze voorouders.

Ötzi fashion
Ötzi is de ijsmummie die in 1991 werd ontdekt in een gletsjer van de Italiaanse Alpen. Deze man bleek al 5300 jaar ingevroren te zijn in het gletsjerijs. Door het ijs zijn Ötzi’s lichaam, kleren, wapens en gereedschappen uitstekend bewaard gebleven. Deze vondst gaf archeologen een schat aan informatie over het leven en kleding uit de nieuwe steentijd. Opvallende zaken aan Ötzi’s kleding waren zijn schoenen, de oudste ooit gevonden, en zijn mantel. De schoenen waren gemaakt van berenhuid met hertenleer en geïsoleerd met gras om zijn voeten te beschermen tegen de kou. Zijn vermoedelijke mantel was gemaakt van geknoopt gras.

Tijdens het prehistorisch weekend zal experimenteel archeologe Anne Reichert te gast zijn in Archeon. Zij staat internationaal bekend vanwege haar reconstructies van de uitrusting en kleding van Ötzi en andere steentijdvondsten. Archeon is dan ook zeer vereerd met haar komst. Zij zal tekst en uitleg geven over verschillende reconstructies van kledingstukken die Ötzi droeg. Bezoekers kunnen dan zelf bepalen of deze Ötzi fashion iets voor hen is.

Prehistorisch leuke dag
Bezoekers kunnen zelf deelnemen aan verschillende prehistorische activiteiten. Zo kan er geluisterd worden naar spannende verhalen van een sjamaan, eigen mesjes worden gesmeed of prehistorische muziekinstrumenten worden gemaakt. Bezoekers kunnen vlechttechnieken uit de steentijd leren en echte krachtpatsers helpen de hunebedbouwers een handje!

Meer informatie: www.archeon.nl

Related Posts
  1. Spetterend weekend evenementen in Archeon
  2. Internationaal Viking Weekend
  3. Bezoek de film “Brief voor de Koning” en wordt tot ridder geslagen in Archeon
  4. 28 en 29 juni Riddertoernooi bij Archeon
  5. 12 en 13 april Weekend van het Ambacht
This entry was posted in Alphen aan den Rijn, Musea, Zuid-Holland. Bookmark the permalink.