‘Ouderwetse’ editie Mega Piraten Festijn in Barneveld
“Het is hier echt ouderwets”, stelt Willie Oosterhuis, het gezicht en de presentator van het Mega Piraten Festijn, halverwege de avond. “In een tijd dat alles onder druk staat, hebben we hier in Voorthuizen een ramvolle tent. Jong en oud viert feest. En ook meteen al vanaf het begin. Opa’s en oma’s nemen hun kleinkinderen mee. En je hebt het kunnen zien, Jannes kreeg net weer een ouderwetse heldenontvangst.”
 
Op het affiche mag dan Barneveld staan, we zijn vrijdagavond inderdaad gewoon in Voorthuizen. En inderdaad is de sfeer ‘ouderwets’. De Deurzakkers krijgen meteen iedereen aan het zingen met ‘Het feest kan beginnen’. En als Willie wat later MPF-lijflied ‘In de blote kont’ inzet, verandert de tent even in iets dat verdacht veel op een Normaal-concert lijkt. Duizenden mensen springen en hossen. De tent lijkt te kolken.
Wat opvalt aan het programma is het grote aantal veteranen. Wat te denken van Jacques Herb, Toni Wille, Ben Cramer, Marianne Weber, Koos Alberts, Peter Koelewijn en Jan & Anny. En dat zijn ze lang niet allemaal. Maar uiteraard is ook de (wat) jonge(re) garde aanwezig. Monique en Jan Smit, Aukje Fijn, Willem Barth, Tim Douwsma, Vinzzent en Thomas Berge. “Ik persoonlijk vind het fantastisch dat we Ben Cramer er dit jaar bij hebben”, stelt organisator Eddy Mensink. “Ik denk dat dat een goede move is. ‘De Clown’ is natuurlijk een enorme klassieker. Ik bedoel, die man is weer terug bij de Piraten, hij is een musicalster. Maar de combinatie van jonge en oudere artiesten heeft er ook voor gezorgd dat er hier relatief veel kinderen zijn. En dat is ook wat we willen. Het Mega Piraten Festijn is bedoeld voor het hele gezin.”
 
Alles geven
Toni Wille, oud-zangeres van Pussycat, heeft met de evergreen ‘Mississippi’ natuurlijk goud in handen. Glimlachend ziet ze hoe met name het wat oudere publiek hard meezingt. “Tegenwoordig ben ik vooral actief in Duitsland”, zegt ze na afloop. “Het Duitse publiek is toch wat anders dan het Nederlandse. Duitsers zijn heel vriendelijk, maar wel wat afstandelijker. Nederlanders durven zich beter te laten gaan. En dat zie je hier ook.” Toni heeft de drukte van weleer achter zich gelaten. “Meerdere optredens op een avond, dat doe ik in principe niet meer. Geld verdienen is leuk, maar niet ten koste van alles. Als ik twee optredens op een avond had, was ik na afloop altijd ontevreden. Je kunt maar één keer alles geven. Dan merkte ik gewoon dat ik me bij het eerste of het tweede optreden inhield. En dat wil ik niet. Nu kan ik gewoon mijn ding doen!”
Ben Cramer merkt ondertussen dat zijn ‘De Clown’ niks aan kracht heeft verloren. Hard brult het publiek met hem mee: ‘De herinnering blijft aan die clown met z’n lach, hij heeft alles gegeven tot z’n laatste dag’. “Ga door, ga door”, brult Ben met een brede grijns naar het publiek en de tent neemt het refrein van hem over. “Vorig jaar stond ik met Mooi Wark op het Mega Piraten Festijn in het Gelredome”, vertelt de veteraan. “Een wat ongebruikelijke combinatie, maar men vond het heel leuk, vandaar dat de organisatie me gevraagd heeft. Ja, ik ben nu weer terug waar ik begonnen ben, terug bij af, ha ha! Maar daar is niks mis mee. Ik vind dit sfeertje geweldig. Al die duizenden mensen. Door de weeks keihard werken en hier, op zo’n goed georganiseerd evenement als het Mega Piraten Festijn, lekker los gaan. Zo hoort het ook!”
 
 
Jannes
Zo rond kwart over negen is volksheld Jannes aan de beurt. En inderdaad zijn de eerste noten van ‘Een beetje meer’ voldoende om de tent te laten ontploffen. Ook het publiek op de tribune gaat staan. Jannes verbindt jong en oud. Als hij vraagt of de duizenden aanwezige handen de lucht in kunnen, gaan ze ook (bijna) allemaal de lucht in. Daarna galmt de tent vol overgave mee met de Jannesklassieker. Bij zijn vaste outtro, een stampende danceversie van ‘Chelsea Dagger’ van The Fratellis stuiteren duizenden koppies op en neer. meedeed. Het dak ging eraf!”
Het programma dendert ondertussen in een sneltreinvaart verder. Thomas Berge zet de volledige tent op de kop. Halverwege de set springt hij van het podium af om vervolgens op de dranghekken, dicht op ‘zijn’ publiek verder te zingen. De allure die Berge aan zijn performance meegeeft (grote gebaren en poses), heeft internationale trekjes. Niet veel Nederlandstalige artiesten durven zich zo als ‘ster’ te presenteren, maar aangezien het nooit gekunsteld overkomt en Berge ook de klasse heeft om het allemaal waar te maken, groeit hij uit tot één van de grootste successen van de avond.
 
Stress
Wat later zijn de Piratentoppers aan de beurt. Wat opvalt is dat met name hun klassiekersmedley het enorm goed doet. Jong en oud galmt mee met ‘Tulpen uit Amsterdam’, ‘Daar was laatst een meisje loos’ en ‘De klok van Arnemuiden’. Ook Piratentopper Harm Wolters heeft het opgemerkt. “Poeh”, zegt hij na afloop. “Dat ging lekker. Je merkte ook echt dat er hier relatief veel ouderen en kinderen rondlopen. Maar ook de rockmedley ging lekker. Sommigen in het publiek maakten er een wild feestje van, maar niemand die er verder moeilijk over deed. Dat kan hier allemaal!”
Ondertussen dendert het feest in de tent verder. Jan Smit maakt zijn sterrenstatus helemaal waar. Willie Oosterhuis blijft gedurende zijn set maar kinderen aanslepen. Allemaal mogen ze even kort bij Jan in de schijnwerpers staan. De Volendammer vindt het prima.
Achter de schermen is er ondertussen wat stress. Feestduo De Gebroeders Ko zijn de afsluiter. Ondertussen gaat Willie op het podium de fout in. Hij kondigt de Gebroeders Ko al aan, maar als ‘de deure’ vervolgens opengaat, blijkt Sieneke er te staan. “Dat doen we over”, vindt Willie, doet de deur dicht en kondigt daarna vervolgens doodleuk Nick & Simon en vervolgens Lee Towers aan. Backstage schudden de Gebroeders Ko lachend en meewarig hun hoofd. Maar alles is vergeven en vergeten als het tweetal na het optreden van Sieneke het podium op springt. Hits ‘Ik heb een toeter op mijn waterscooter’, ‘Schatje mag ik je foto’ en ‘Alleen maar schoenen aan’, veranderen de vloer in een wild springende menigte. Het publiek van het Mega Piraten Festijn wil feesten. Als er maar bekende melodieën te horen zijn, is alles goed. En dan maar een feestje zonder Frans Duijts. Ben Cramer zei het eerder die avond al: “Geef het volk brood en spelen!
 
Related Posts
  1. Succesvolle Mega Platen & CD Beurs beleeft 30e editie
  2. Mega Piratenfestijn in Lutjebroek
  3. Aanbesteding nieuwe evenementenhal Barneveld is gestart
  4. Mega Piraten feest: Sfeerverslag Landgraaf
  5. Ouderwetse hardstyle avond in Enkhuizen in aantocht
This entry was posted in Barneveld, Gelderland, Muziek. Bookmark the permalink.