Bijzondere activiteiten rond een eeuw luchtvaart in Nederland bij Aviodrome

Op 27 juni 2009 is het precies honderd jaar geleden dat er voor het eerst in ons land met een gemotoriseerd vliegtuig werd gevlogen. De Franse graaf Charles de Lambert vloog met zijn Wright Flyer A maar liefst 3½ minuut lang een paar rondjes, voordat hij door een vuiltje in zijn carburateur moest landen.

De vele belangstellenden hadden een waar mirakel aanschouwd: de mens kon vliegen!!!

Tweede Wereldoorlog en Aviobrug
Bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome wordt veel aandacht aan dit jubileum besteed. De vaste expositie is omgevormd tot een overzicht van 100 jaar luchtvaart in Nederland. Nieuwe hoogtepunten in deze tentoonstelling zijn de eerste vlucht in 1909 met de Wright Flyer A, aangekleed met de graaf De Lambert, en een imposante presentatie van de prestaties van de Nederlandse luchtmacht in de meidagen van 1940. Deze is opgebouwd  rond het enige Nederlandse militaire vliegtuig dat de Tweede Wereldoorlog compleet heeft overleefd: de Fokker C.5-verkenningsbommenwerper. Als toegang tot de Jumbojet wordt de Aviobrug in gebruik genomen. Deze Aviobrug, een gloednieuwe aanwinst voor de Aviodrome, is een Nederlandse ontwikkeling uit de jaren vijftig die nu over de gehele wereld op luchthavens wordt gebruikt. Als Nederlands cultureel erfgoed wordt een vroege Aviobrug, die afkomstig is van Schiphol, nu bij de Aviodrome bewaard en gebruikt.

Van Fokker Spin tot Jumbojet
In het jubileumweekend van de Nederlandse luchtvaart, op 27 en 28 juni, zal een overzicht van de hoogtepunten uit 100 jaar Nederlandse luchtvaart op het buitenterrein van het familie-luchtvaartpark Aviodrome te zien zijn. Naast de Fokker Spin van Anthony Fokker uit 1911, zullen o.a. een eenmotorig Fokker F.2-passagiersvliegtuigje van de KLM uit 1920, de beroemde Douglas DC-2 ‘Uiver’ uit 1934, een Dakota van DDA Classic Airlines, de viermotorige Constellation uit de jaren veertig en de enorme Boeing 747 Jumbojet te zien zijn. Uiver en 100 jaar luchtvaart Fly-in.

Tijdens een bijzondere ‘Fly-in’ op zaterdag 4 en zondag 5 juli wordt de focus gevestigd op een groots evenement uit de eerste eeuw Nederlandse luchtvaart: het moment in 1934 – dit jaar precies driekwart eeuw geleden – dat de ‘Uiver’ de eerste prijs kreeg in de Londen-Melbourne handicaprace. Naast de DC-2 ‘Uiver’ komen er uit binnen- en buitenland historische vliegtuigen naar de Aviodrome en wordt er op de grond een prachtig activiteitenprogramma rond de luchtrace georganiseerd, waarbij de sfeer van de race en Nederland, Engeland en Australië uit 1934 wordt herschapen. Naast de Fly-in van vliegtuigen die hebben meegedaan aan de race gaan kinderen in het luchtvaartpark een eigen boemerang maken, worden er demonstraties boemerang gooien gegeven en worden er oud-Hollandse spelen georganiseerd. Daarnaast kunnen de bezoekers typische producten uit Australië en Engeland kopen en is er o.a. een barbecue, een Britse ‘High Tea’ en een kraam met Engelse fish en chips.

Een zomer lang: historische vliegtuigen door Nederland
Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Nederlandse luchtvaart organiseert de Aviodrome de BankGiro Loterij Airtour. In de maanden juli en augustus zal een vloot van zo’n 15 historische vliegtuigen ieder weekend een of twee andere vliegvelden in ons land bezoeken. Daarbij kunnen belangstellenden de klassiekers van dichtbij en soms van binnen bekijken, en kunnen er rondvluchten in een aantal van deze vliegtuigen worden uitgevoerd.

Het actuele vliegprogramma van deze BankGiro Loterij Airtour is te vinden op de site www.aviodrome.nl/actueel.

Voor meer informatie over alle evenementen rond een eeuw Nederlandse luchtvaart bij de Aviodrome kan men contact opnemen via tel. 0900-AVIODROME (0900-2846376; 25. ct. p. min) of via de website www.aviodrome.nl. De Aviodrome is dagelijks voor bezoekers geopend van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties.

Related Posts
  1. Kerstjumbo verlicht polder rond Aviodrome
  2. ‘Fly-in voor Dakota’s en tijdgenoten’ bij Aviodrome in Lelystad
  3. ‘Fly-in’ voor Dakota’s en tijdgenoten bij Aviodrome
  4. Romantiek op vleugels bij Aviodrome: Oldtimer Fly- & Drive-in
  5. Luchtvaart-themapark Aviodrome open op ‘midzomeravonden’
This entry was posted in Attractieparken, Flevoland. Bookmark the permalink.