Tentoonstelling Macht en Mystiek in Museum Alkmaar

30-09-2008 – In het kader van de landelijke manifestatie ‘Verleden van Nederland',
organiseert het Stedelijk Museum Alkmaar van 10 oktober 2008 tot 6
april 2009 de tentoonstelling ‘Macht en Mystiek. Egmond in de
Middeleeuwen'.

Egmond kent een belangrijke periode in de vaderlandse geschiedenis die van 726 tot 1573 loopt. Beginnend met de kerstening van de Egmonden door de monnik Adalbertus en eindigend in 1573 met de vernietiging van de abdij en het kasteel van Egmond, door Diederik van Sonoy. Deze periode in de geschiedenis van Egmond heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Ook nadat alles vernietigd is, leven de mystiek en de cultus voort. De meeste afbeeldingen zijn dan ook postuum gemaakt. Met behulp van schilderijen, tekeningen, prenten, archeologische vondsten, handschriften en abdijschatten staat de tentoonstelling stil bij vier periodes:
   . de oorsprong van de abdij en het slot
   . de glorietijd
   . de ondergang
   . de beeldvorming na 1573
Voorwerpen uit het hele land zijn sinds eeuwen weer bij elkaar gebracht voor deze gelegenheid.

De tentoonstelling start bij de verwoesting van de abdij in 1573 en de onthoofding van Lamoraal de vierde graaf van Egmond, op bevel van de Hertogh van Alva in 1568. Hierna splitst de tentoonstelling zich in twee domeinen; die van de abdij en van het kasteel.
In het domein van de abdij – de mystiek van Egmond – gaat de aandacht naar de abdijgeschiedenis, de ziekenzorg, het abdijleven, het schrift en de liturgie, Adalbertus en de graven van Holland. Hier worden hoogtepunten van de abdij geschiedenis getoond. Onder andere het 9de eeuwse Evangeliarium met gouden band en edelstenen, de reliekkist waarin de botten van Adalbertus werden vervoerd en de reliekhouder waarin deze werden getoond.
In het domein van het kasteel – de macht van Egmond – gaat de tentoonstelling in op het ontstaan van het kasteel, het kasteelleven, de riddercultuur en hoe de heren van Egmond graven werden. De grote hoeveelheid vondsten uit de slotgracht van het kasteel vormen het verhaal van deze zeer bijzondere plek.

Workshop Magische Wapens Maken
Bij de tentoonstelling ‘Macht en Mystiek' wordt er de workshop ‘Magische Wapens Maken' gegeven. Onder begeleiding van Alkmaars kunstenares Anna Mul waan je je terug in de Middeleeuwen en maak je een magisch of creatief wapen waarmee je je tegenstander kunt verjagen. Denk hierbij aan een vieze taart, een toverstaf of een raar masker. De activiteit is bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar en de kosten zijn 7,50 euro per persoon. Wij zorgen voor het materiaal. Je kunt je opgeven bij het Stedelijk Museum Alkmaar en er kunnen maximaal 15 kinderen per keer meedoen. Er wordt een workshop in de ochtend en in de middag gegeven.
Wanneer              

21 oktober 2008, 3 januari en 17 februari 2009
Locatie     Stedelijk Museum Alkmaar                                            
Tijd     van 10.00 tot 11.30 uur of 13.30 tot 15.00 uur
Kosten     € 7,50 (incl. materialen)
Opgave     inschrijving via het Stedelijk Museum Alkmaar

Meer informatie: www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

Related Posts
  1. Stedelijk Museum Schiedam: Grote tentoonstelling i.v.m. 60 jaar CoBrA
  2. Tentoonstelling TheOneMinutes in het Groninger Museum
  3. Samenwerking Van Gogh Museum en The Museum of Modern Art in unieke tentoonstelling
  4. Wandelvierdaagse Alkmaar schrijft geschiedenis
  5. Cobra Museum maakt Karel Appel tentoonstelling
This entry was posted in Alkmaar, Musea, Tentoonstelling. Bookmark the permalink.